Kategoriak
Ekologia Elikadura burujabetza REAS Euskadi

Joan den azaroaren 25ean lantalde bat eratu zen, REAS Euskadin agroekologiari eta lurraldeari buruzko lan-eremu berri bat irekiz. Honen helburua da ekonomia sozial eta solidarioaren eta elikadura-subiranotasunaren, agroekologiaren eta lurralde-garapen alternatiboaren arteko loturak sakontzea.

Azken urteotan, REAS Euskadin sartu dira agroekologiarekin, elikadurarekin edo landa-garapenarekin lotutako hainbat ekimen. Bestalde, gero eta beharrezkoagoak dira elikagaien subiranotasunaren eta agroekologiaren esparru eta mugimenduetatik aurkezten diren alternatiba ekonomikoak eraikitzeko ekarpenak, eta trantsizio ekologikoari eta landa-ingurune biziari lotutako garapen alternatiboko estrategiekin duten lotura.

Bestalde, gure testuinguruan, ekonomia sozial eta solidarioa (ESS), oro har, eta REAS Euskadi, bereziki, hiriguneetan eraiki dira, eta oso garrantzi txikia izan dute landa-munduan, eta arreta gutxi eskaini diote agroekologiak, elikagai-subiranotasunak eta ESSaren kontzeptualizazioarekin eta praktikekin duen loturak izan beharko lukeen loturari.

Horregatik, egokitzat jo dugu REAS Euskadi garatzeko eta ESS hazteko estrategikotzat jotzen ditugun gai horiek lantzen hastea. Horretarako, beste eremu batzuetan bezala, lantalde bat sortu da, ESSaren printzipioetan oinarrituta esparru horretan proposamenak garatzeko, sektore horretan proiektuak garatzen edo esku hartzen duten erakunde bazkideen parte-hartzearen bidez, bai eta lan-ildo kolektibo berri hori sustatzeko interesa duten beste batzuen bidez ere.

Lantaldearen lan-eremuak, batez ere, bi izango dira:

  • Elikadura-burujabetzaren, agroekologiaren edo landa-eremuko lurralde-garapen alternatiboaren proposamenak sartzea ESSaren edukietan eta REAS Euskadiren lanean.
  • Sektore hori hazteko eta REAS Euskadin parte hartze hazteko estrategia kolektiboak identifikatzea: erakunde berriak sarean sartzea, arlo horretako ekimenen arteko lankidetza-praktikak sustatzea, sektore horretako produktuen barne-kontsumo handiagoa sortzea merkatu sozialaren esparruan, jardunbide kooperatiboak planteatzea merkaturatzean, banaketan eta kontsumoan, etab.

Era berean, gai horiek barne hartzen dituzten eta agroekologiarekin, elikadura-burujabetzarekin edo lurralde-garapen alternatiboarekin lotutako ESSko praktikak indartzen laguntzen duten proposamen politikoak garatzen lan egingo dugu. Izan ere, azken hilabeteotan, norabide horretan proposamenak aurkeztu ditugu Arabako Batzar Nagusietan, Eusko Legebiltzarrean, Euskadiko Landa Garapeneko Lege Proiektuari buruz edo EAEren deskarbonizazioari buruzko ponentzian.